Strona główna Ogród Skalniaki Budowanie skalniaka

Budowanie skalniaka

środa, 26 stycznia 2011 16:49

Budowanie skalniakaNajlepszy okres na sadzenie roślin na skalniaku to wiosna i późne lato, a nowo wybudowane wzniesienie na ogródek skalny musi się odstać przez kilka tygodni. Lepiej więc przygotowania do budowy wymarzonego skalniaka rozpocząć odpowiednio wcześniej, zaczynając od zakupu kamieni i żyznej gleby oraz zaplanowania, jakie gatunki roślin górskich najpiękniej ozdobią ogród.

Wybór miejsca na skalniak

Szukając miejsca na ogródek skalny, należy pamiętać, że posadzone zostaną na nim rośliny skalne, a te nie tolerują nadmiaru wilgoci. Powinny być sadzone na uformowanym z kamieni wzniesieniu, z którego woda będzie stale ściekać. Potrzebują też nasłonecznienia, tak jak na szczytach górskich, ale nie służy im też susza. Miejsca na skalniak trzeba więc szukać od wschodniej lub zachodniej strony ogrodu, tam, gdzie przez większą część dnia jest słońce. Do założenia ogrodu skalnego można wykorzystać istniejące już naturalne wzniesienie albo usypać je samodzielnie, np. dookoła tarasu na podwyższeniu lub w innym miejscu - jedynym warunkiem powodzenia w pielęgnacji ogródka skalnego jest to, by większa jego część znajdowała się w miejscu nasłonecznionym, a jedynie fragment był w półcieniu (tam posadzone zostaną cieniolubne rośliny skalne).

Wyznaczanie powierzchni wzniesienia

Budowę wzniesienia na skalniak najlepiej rozpocząć od zaznaczenia terenu, który będzie zajmować, poprzez ułożenie na jego krawędziach dużych kamieni. Należy wkopać je do połowy wysokości i dobrze docisnąć, a ziemię dookoła porządnie ugnieść, by kamienie stabilnie trzymały się w gruncie.

Usypywanie kopca

Następnie na tak wyznaczonej przestrzeni usypuje się łagodnie nachylony kopiec z tłucznia kamiennego przemieszanego ze żwirem i ziemią. Takie podłoże zapewni roślinom skalnym dobry drenaż odprowadzający nadmiar wody. Następnie u podnóża wzniesienia buduje się drugie piętro dużych kamieni, także dociskając je do podłoża, ustawiając w takich pozycjach, w jakich przypadkowo upadną. Niech każdy z nich nachylony będzie pod innym kątem – wygląda to naturalnie, a po ułożonych skośnie kamieniach woda szybciej ścieka. Spośród przygotowanych kamieni należy też wybrać kilka większych sztuk i poukładać je gdzieniegdzie na całym kopcu. Rośliny ich nie zarosną, dzięki czemu ogródek zachowa swój skalny charakter.

Żyzna gleba i drobne kamienie

Teraz kopiec można przysypać ziemią przystosowaną do potrzeb roślin na skalniaku. Wystarczy warstwa 20 cm – rośliny skalne mają płytki system korzeni. Na to wysypać można już drobniejsze kamienie, pilnując, by te większe znalazły się bliżej podnóża. Zapobiegnie to ich obsuwaniu się. Obłożone kamieniami wzniesienie należy porządnie podlać. Nie wolno o tym zapominać – urodzajna ziemia musi zostać wmyta we wszystkie szczeliny skalne, które rośliny będą penetrować korzeniami w poszukiwaniu składników odżywczych. Wypełnienie wszystkich szczelin jest też konieczne ze względu na stabilność konstrukcji, która musi osiąść. Następnie miejsca, gdzie ziemia została wypłukana, uzupełnia się żyzną ziemią i jeszcze raz porządnie zrasza się wodą cały skalniak.

Przed sadzeniem roślin

Tak zbudowane wzniesienie, zanim rozpocznie się sadzenie roślin, musi zostać pozostawione bez większych ingerencji na okres ok. 2 tygodni. Natura dokończy dzieła: deszcze wypłuczą nadmiar ziemi, która uszczelni kopczyk (dodatkowa porcja ziemi i tak zostanie dostarczona w trakcie sadzenia roślin na skalniaku), w żyznej glebie zaczną pojawiać się pierwsi naturalni sprzymierzeńcy: okoliczna fauna i flora. W trakcie tej przerwy należy stale obserwować skalniak i szybko interweniować, zanim pojawiające się chwasty zdążą się porządnie ukorzenić.

 

Komentarze  

 
0 #4 profile 2018-10-27 19:20
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Cytować
 
 
0 #3 profile 2016-12-18 13:13 Cytować
 
 
0 #2 luigi4235 2015-03-03 12:02
Cytować
 
 
0 #1 luigi4235 2015-02-19 22:32
( ͡° ͜ʖ ͡°)
+++thatsafunnypic.com+++
Cytować
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież