Strona główna Urządzanie Kuchnia i jadalnia Blaty kuchenne z kamienia - szlachetna długowieczność

Blaty kuchenne z kamienia - szlachetna długowieczność

piątek, 03 września 2010 11:58
Urządzanie - Kuchnia i jadalnia

Blaty kamienne

Wyjątkowo trwałe i higieniczne blaty kuchenne z kamienia to inwestycja na długie lata – inwestycja gwarantująca praktyczne wyposażenie, ale i nadająca kuchni elegancki wygląd. Naturalny rysunek kamienia sprawia, że każdy blat jest unikatowy.

Granit – najlepszy do kuchni

W kuchni najpraktyczniejsze są blaty z granitu, ponieważ granit nie wchłania tłuszczu, nie odbarwia się, można go czyścić i dezynfekować silnymi detergentami. Do wykonania kamiennych blatów nie poleca się trawertynu, bo ma zbyt porowatą strukturę i byłby trudny do utrzymania w czystości, oraz marmuru, który łatwo się plami, ponieważ wchłania tłuszcz i odbarwia się pod wpływem kwasów spożywczych, np. cytryny czy octu. Granity dostępne są w szerokiej gamie kolorystycznej: od czerni, poprzez szarości, beże oraz róże, aż po zielenie i błękity. Porowatą powierzchnię granitu szlifuje się aż do uzyskania pożądanego efektu: od wysokiego połysku po teksturę matową, a następnie pokrywa się impregnatem dodatkowo chroniącym przed tworzeniem się plam.

Wyjątkowa odporność

Kamień jest surowcem niezwykle twardym, a więc odpornym na uszkodzenia mechaniczne: nie trzeba się obawiać, że upuszczenie ciężkiego przedmiotu spowoduje odkształcenia na powierzchni blatu. Nie uszkodzi go także ustawianie na nim nawet rozgrzanych do czerwoności metalowych naczyń czy zamontowanie go obok kuchenki czy pieca, ponieważ kamień zbyt długo się nagrzewa. Łączy się z tym wada granitu: jest zimny w dotyku.

Użytkowanie i konserwacja

Utrzymanie granitowego blatu w czystości nie sprawia problemu: nie absorbuje zapachów, nie wchłania tłuszczu, nie plami i nie odbarwia się, zalegająca woda nie niszczy go, jego powierzchnię łatwo umyć. Blaty polerowane nie zatrzymują resztek pożywienia, więc są najbardziej higieniczne. Jedynie chęć eksponowania ich połyskliwej powierzchni wymaga przecierania po każdym użyciu, by krople wody nie tworzyły zacieków. Poza tym na blatach połyskliwych, chociaż są twarde, nie można kroić, by ich nie zarysować. Z kolei blaty matowe mogą być trudniejsze w doczyszczeniu, jeśli zaniedba się ich pielęgnacji. Wszystkie blaty granitowe należy impregnować specjalnym woskiem – wystarczy raz do roku.

Montaż kamiennego blatu

Blaty z granitu są najdroższym rodzajem kuchennych blatów roboczych ze względu na szlachetność surowca oraz trudność jego obróbki i montażu. Kamienne blaty robocze wykonuje się na zamówienie, po indywidualnych pomiarach wykonanych w domu klienta. Niestety nie da się wykonać dowolnego, skomplikowanego kształtu blatu z kamienia. Problem sprawiać mogą nietypowe wnęki i ustawienie szafek, dlatego zakup granitowego blatu warto zaplanować już na etapie projektowania wystroju kuchni. Zamontować go powinna ekipa fachowców wyposażonych w specjalistyczny sprzęt, na szafkach o szczególnie wytrzymałej konstrukcji, stojących na wzmocnionej podłodze ze względu na dużą wagę kamienia. Niestety granitowe bloki nie mogą być łączone bezspoinowo – łączenia kawałków blatu będą widoczne. Dlatego najlepiej zamawiać nieskomplikowane kształty kamiennego blatu.

Wyjątkowa długowieczność

Jednak jednorazowy duży wydatek w ciągu wieloletniego użytkowania zwróci się całkowicie. W parze z ceną idzie jakość granitu, surowca niemal niezniszczalnego. Przy odpowiedniej pielęgnacji nawet po kilkunastu latach użytkowania blat z granitu będzie wyglądał jak nowy. A nawet jeśli jego powierzchnia się zmatowi lub porysuje, można go odnowić poprzez polerowanie kamieniem szlifierskim.

 



Artykuły o podobnej tematyce



Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież