Strona główna Urządzanie Kuchnia i jadalnia Kuchenka gazowa czy płyta ceramiczna?

Kuchenka gazowa czy płyta ceramiczna?

środa, 01 grudnia 2010 15:03

Kuchenka gazowa czy płyta elektryczna?Kuchenki gazowe i płyty grzewcze, tak jak każdy sprzęt gospodarstwa domowego, mają swoje wady i zalety. Zastanawiając się nad wyborem urządzenia do gotowania, weź pod uwagę dostępny w twoim domu rodzaj paliwa, budżet, jaki wyznaczasz na zakup i opłacenie kosztów eksploatacji sprzętu kuchennego, oraz to, na ile cenisz sobie bezpieczeństwo i wygodę użytkowania.

Zasilanie

Tam, gdzie nie ma możliwości podłączenia do instalacji gazowej, płyty elektryczne wygrywają. Jednak ceramiczne płyty grzewcze wymagają podłączenia do sieci elektrycznej z dużą mocą przyłączeniową. Zwykłe płyty ceramiczne należy podłączyć do instalacji dwufazowej, z kolei płyty indukcyjne do trójfazowej, a to nie w każdym domu jest możliwe. W efekcie w Polsce kuchenki gazowe są popularniejsze niż płyty ceramiczne. Ale co wybrać, jeśli ma się dostęp i do sieci elektrycznej o dużej mocy, i do instalacji gazowej?

Ceny kuchenek i płyt oraz koszty eksploatacji

Do popularności kuchenek gazowych przyczyniają się także ceny. Po pierwsze: najtańsze modele kuchenek gazowych są dwukrotnie tańsze od powszechnie dostępnych w sklepach standardowych modeli kuchenek elektrycznych. Po drugie: przy prawidłowej eksploatacji kuchenki gazowe służyć mogą nawet kilkanaście lat (w razie potrzeby poszczególne elementy można naprawiać), podczas gdy płyty elektryczne łatwiej przypadkowo uszkodzić – zarysowania i pęknięcia ceramicznej powierzchni płyty obniżają jej sprawność i walory bezpieczeństwa, kuchenkę trzeba wymienić na nową. Po trzecie: kuchenki gazowe są łatwiejsze w obsłudze i tańsze w eksploatacji. Kuchenki elektryczne umożliwiają efektywniejsze wykorzystanie energii, jednak wymagają znajomości urządzenia i każdorazowego zmieniania jego ustawień w czasie gotowania, co w praktyce dla wygody bywa pomijane, a więc kuchenka konsumuje więcej energii. Do tego specjalne garnki do płyt elektrycznych, jedyne jakich można używać na tego typu urządzeniach, są stosunkowo drogie.

Bezpieczeństwo i wygoda użytkowania

Odłóżmy jednak finanse na bok. Przy eksploatacji kuchenek gazowych i elektrycznych płyt grzewczych najważniejsze jest bezpieczeństwo. Na tym polu wygrywają płyty ceramiczne. Pod względem wygody użytkowania także nie pozostają w tyle.

Płyty elektryczne. Przed spaleniem garnka zabezpiecza możliwość ustawienia czasu gotowania, po którego upływie płyta wyłącza się samoczynnie. Na płycie ceramicznej można gotować, nie przebywając w kuchni. Płyty grzewcze to także rozwiązanie dla roztargnionych. Czujniki urządzenia wykrywają, czy na płycie stoi naczynie. Jeśli go nie ma, płyta samoczynnie wyłącza się po upływie kilkudziesięciu sekund od jego zdjęcia. Ponadto dzieci bawiące się w kuchni nie zrobią sobie krzywdy, nawet jeśli na płycie stoi garnek: urządzenia nie można włączyć bez wciśnięcia przycisku blokady klawiatury. Płyta elektryczna ma idealnie gładką powierzchnię. Bardzo łatwo się ją czyści, jednak wymaga stosowania specjalnych środków pielęgnacyjnych do płyt ceramicznych. Indukcyjne płyty grzewcze w stosunku do zwykłych płyt ceramicznych mają szereg dodatkowych opcji maksymalnie ułatwiających gotowanie, np. skracanie czasu gotowania o 50% czy pomiar temperatury potrawy w naczyniu i dostosowywanie mocy grzania do poziomu energii cieplnej wymaganej do ugotowania posiłku (ustawia się ją manualnie lub wybiera opcję automatycznie zaprogramowaną dla danego rodzaju potrawy). Jeśli chodzi o zagrożenie ze strony paliwa zasilającego urządzenie, prawidłowo eksploatowane płyty elektryczne i kuchenki gazowe wydają się być bezpieczne w podobnej mierze, jednak przepięcie instalacji elektrycznej i pożar potencjalnie są mniej groźne niż wybuch gazu.

Kuchenki gazowe. Prymat płyt elektrycznych nie oznacza, że kuchenki gazowe są sprzętami niebezpiecznymi. Palniki obecnie produkowanych kuchenek mają zabezpieczenia przed niekontrolowanym wypływem gazu. Zabezpieczeniem przed przypadkowym przekręceniem kurka jest system, w którym gaz odpala się dopiero po przyciśnięciu, przekręceniu i przytrzymaniu przez chwilę kurka. Jednak obcowanie z urządzeniami zasilanymi gazem, czy to płynnym, czy to lotnym, wymagają szczególnych środków ostrożności, by nie doprowadzić do zatrucia domowników lub wybuchu. Kuchenki gazowe mogą być podłączane jedynie przez fachowców z uprawnieniami gazownika. Po podłączeniu szczelność instalacji sprawdzić należy detektorem gazu. Kuchenek gazowych nie wolno instalować w pobliżu okna, ponieważ podmuch wiatru może zdmuchnąć płomień i spowodować niekontrolowane ulatnianie się gazu. Podobne niebezpieczeństwo istnieje w wypadku doprowadzenia do wykipienia gotowanej potrawy: płyn może zgasić płomień, a gaz będzie nadal się ulatniał. Pomieszczenie zaaranżowane na kuchnię powinno mieć dwa kanały wentylacyjne: jeden do wentylacji pomieszczenia, drugi do odprowadzania powietrza wymienianego przez okap.

Zastanów się, jak wyglądają twoje nawyki w kuchni, ile czasu chcesz w niej spędzać, na jak wysokie rachunki możesz sobie pozwolić itd. i zdecyduj, czy bardziej liczą się względy ekonomiczne czy relatywnie większe bezpieczeństwo i wygoda.

 



Artykuły o podobnej tematyce



Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież