Strona główna Urządzanie Kuchnia i jadalnia Blaty kuchenne z drewna - zaprojektowane przez naturę

Blaty kuchenne z drewna - zaprojektowane przez naturę

piątek, 03 września 2010 12:07
Urządzanie - Kuchnia i jadalnia

Drewniane blaty

Praktyczne ze względu na antyseptyczne właściwości drewna oraz możliwość samodzielnej renowacji. Nadają pomieszczeniu ciepła i przytulności. Doskonale wkomponowują się zarówno w aranżacje rustykalne, jak i w nowoczesnym stylu eko. Drewniane blaty kuchenne to doskonałe rozwiązanie dla amatorów naturalnego piękna.

Niepowtarzalny rysunek drewna

Produkuje się je z twardego drewna drzew liściastych (najczęściej z drewna bukowego), które nie zmieniają smaku potraw, ze względu na jego odporność na odkształcenia i wilgoć. Zaimpregnowane olejowaniem lub lakierowaniem klejone paski litego drewna tworzą unikalne kompozycje o rozmaitych wzorach i odcieniach.

Samodezynfekujący się blat

Natura obdarzyła drewno nie tylko walorami estetycznymi. Jest materiałem bardzo praktycznym w kuchni, ponieważ ma właściwości antyseptyczne, a więc samoistnie się odkaża, wspomagając użytkowników drewnianego blatu w zachowaniu higieny.

Użytkowanie i konserwacja

Drewniane elementy wyposażenia kuchni, szczególnie tak często eksploatowane jak blat roboczy, trzeba poddawać konserwacji. Olejowany blat drewniany należy impregnować mieszanką olejów mineralnych co 3 miesiące. Ponadto, choć odpowiednio zaimpregnowany blat jest wodoodporny, warto dbać o to, by zbyt długo nie zalegała na nim woda – w miejscach ubytku impregnatu drewno może chłonąć wodę i puchnąć. Pamiętać należy także o tym, że drewna nie można czyścić silnymi detergentami, które rozpuszczają impregnat i czynią powierzchnię blatu matową.

Renowacja drewnianych blatów kuchennych

Drewno jest materiałem stosunkowo miękkim i podatnym na odbarwienia, dlatego lepiej nie narażać go na zniszczenie, krojąc jego powierzchnię nożem lub ustawiając na nim rozgrzane garnki. Jeśli jednak tak się zdarzy, nie oznacza to bezpowrotnej utraty estetycznego wyglądu. Gdy powierzchnia drewnianego blatu stanie się matowa, można ją samodzielnie odnowić poprzez szlifowanie i powtórne zaimpregnowanie olejem mineralnym lub nietoksycznym lakierem z atestem zezwalającym na jego kontakt z żywnością. Renowacji dokonywać można wielokrotnie, w zależności od grubości blatu, najlepiej co 4 lata.

 



Artykuły o podobnej tematyce



Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież