Strona główna Urządzanie Kuchnia i jadalnia Blaty kuchenne z konglomeratu - zamiast kamienia

Blaty kuchenne z konglomeratu - zamiast kamienia

piątek, 03 września 2010 12:17

Blaty kuchenne z konglomeratuJeśli by zebrać wszystkie najlepsze cechy granitu: długowieczność, odporność i piękny wygląd, a następnie dodać do nich jeszcze kilka walorów: niską wagę, łatwość obróbki, przyjmowanie temperatury otoczenia i niską cenę – otrzyma się specyfikację konglomeratu.

Zamiast blatów kamiennych

Blaty konglomeratowe dostępne są w szerokiej gamie kolorów i wzorów odtwarzających naturalny rysunek kamieni. Wytwarza się z je konglomeratu, czyli kruszywa kamiennego zlepionego żywicami poliestrowymi. Dzięki temu do produkcji blatów używać można nie tylko granitu, lecz nawet tych rodzajów kamieni, które jako lite bloki w kuchni byłyby niepraktyczne, np. marmuru czy trawertynu. Ponadto konglomerat jest nieco tańszy niż granit. Ale niestety mniej trwały: nie można na nim kroić ani ustawiać rozżarzonych naczyń.

Niestandardowy kształt blatu

Konglomerat stworzono po to, by uzyskać materiał długowieczny i odporny, a przy tym lżejszy i dużo łatwiejszy w obróbce niż kamień. Jeśli powierzchnia, którą należy pokryć blatem, ma niestandardowe kształty, a marzy ci się blat z pięknego granitu, który przecież jest trudny w obróbce i niejednokrotnie niemożliwy do użycia w takich przypadkach, konglomerat jest dobrym rozwiązaniem: jest lżejszy niż granit, nie wymaga więc wzmocnionych szafek i specjalistycznego sprzętu do montażu, można go łączyć bezspoinowo, czyli bez widocznych łączeń można skleić go ze zlewem czy inną częścią blatu, i wycinać z niego bardziej skomplikowane kształty.

Użytkowanie i konserwacja

Konglomerat ma właściwości użytkowe podobne do kamienia. Jest twardy, stosunkowo odporny na uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę, chemikalia oraz kwasy spożywcze, nie chłonie zapachów. A więc nie odpryskuje, można na nim stawiać ciepłe, choć nie gorące naczynia, łatwo go wyczyścić, nawet przy użyciu silnych detergentów, nie odbarwia się od soku z cytryny czy od octu. Nie można tylko na nim kroić, szczególnie na blacie polerowanym na błysk, ponieważ, w przeciwieństwie do granitu, łatwo się rysuje. Za to ma przewagę nad kamieniem: przyjmuje temperaturę otoczenia, dzięki czemu jest przyjemny w dotyku. Jeśli użytkownicy będą pamiętać o regularnym impregnowaniu blatu preparatami do kamieni ozdobnych, zachowa piękny, naturalny wygląd przez wiele lat. Gdy powierzchnia gładkiego blatu zarysuje się od krojenia, można ją wypolerować, powtórnie zaimpregnować i blat ponownie będzie wyglądał jak nowy.

 



Artykuły o podobnej tematyce



Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież